U četvrtak, 22. 9. 2022. godine počeli su DANA MARKA MARTINOVIĆA CARA 2022. s PJESNIČKIM MARATONOM U ČAST MARKA MARTINOVIĆA A POVODOM 120-TE OBLJETNICE UTEMELJENJA HKD NAPREDAK.

Predsjednica HKD Napredak podružnica vitez Gordana Mišković je  istaknula da su se Šesti dani marka martinovića e i datumski poklopili sa proslavom 120.te obljetnice od utemeljenja HKD Napredak.  te da se ovaj program  najbolje ukapa u  svečanost jer  je izravno vezana za 120 napretkovih pjesnika od početka do danas a koji su uvršteni u prigodnu panoramu TREPERAVA SVJETLOST koju je priredio Anto Zirdum, a koji će izići u nakladi naše podružnice. Predsjednica je zahvalila prisutnim pjesnicima kao i onima koji sudjeluju putem audio video smimki.

Anto Zirdum je predstavio panoramu i mjesto Marka Martinovića u ukupnom napretkovom književnom stvaralaštvu. On je istaknuo da naša podružnica svoj program posvećuje velikom jubileju predstavljajući projekt prigodne panorame TREPERTAVA SVJETLOST – 120 NAPRETKOVI PJESNIKA, i golemom kamenu koji je Marko Martinović ugradio u ukupnom napretkovom naporu na polju nakladništva, odnosno književnog života posebice na prostorima Središnje Bosne.

Pokojni Marko, je bio član najužeg inicijativnog odbora za obnovu rada HKD Napredak. 1991. godine i član odbora podružnice duži niz godina.

U Ovih 120 godina preko tisuću književnika je participiralo je raznim napretkovim programima, a preko 400 je objavilo književna djela, pjesme priče, drame i sl. u napretkovim glasilima ili u nakladi HKD Napredak.

Od 1902 do 1948.  Napredak je objavio oko 70 publikacija među kojima središnje mjesto zauzima napretkov godišnjak. Od obnove do danas objavljeno je oko 700 knjiga,  što lijepe književnosti što znanstvenih i publicističkih djela među kojima je i dalje napretkov godišnjak, kao i nekoliko godišnjaka u podružnicama među kojima je i naš viteški napretkov kalendar.

 Od 1991 do 2003. godine Marko Martinović je objavio  tri knjige pod znakom HKD Napredak, ali se kao recenzent ili urednik pojavljuje u četrdesetak knjiga, od kojih je barem 30 objavljeno u nakladi HKD Napredak.  

U ovom prigodnom pjesničkom zborniku Treperava svjetlost (sintagma je to iz stiha Ante Marjanovića objavljene u zborniku iz 1997.)  nalazi se  petnaestak autora,

Profesorica Sanja Babić se osvrnula na Martinovićev književni lik i pjesništvo.

U samom maratonu neposredno su sudjelovali  pjesnici iz viteškog okružja zastupljeni u panorami: Sanja Babić, Sanja Strukar Križanac,  Mirjana Jezilžić, Božena Volić, Ivan Volić, a pridružili su im se i pjesnik iz Busovače Ajdin Alibabić i pjesnikinja iz Viteza Marijana Strukar

Stihove pokoljnog Marka govorila je njegova kćerka Helena, a Ivo Jandrić je interpretirao pjesmu Anke Topić  čiju pjesmu je uglazbio i čitao stihove pokojnog Ive Ćurka. Učenice srednje škole Helena Suičić i  Marija Jurić  su interpretirali poeziju Ive Totića i Anke Topić.

Audio i vido zapisima obratili su se: Miroslav Pilj, Ivica Budulica Strikan, Nihad Mešić River, Maja Tomas, Anita Martinac, Marela Jerkić Jakovljević.

U glazbenom dijelu nastupili su Viteški akordi, prijatelji pokojnog Marka Martinovića.