DOBITNICE NAGRADE „ANKA TOPIĆ“ ZA PRVU KNJIGU POEZIJE ZA RAZDOBLJE 1. 5. 2014. DO 31. 12. 2020.

Sinoć (4. 6.. 2021.) u domaćinstvu HKD Napredak podružnica Žepče i Vitez dodijeljena književna nagrada ANKA TOPIĆ za prvu knjigu poezije bosanskohercegovačkih pjesnikinja, odnosno saznalo se koje su tri laureatkinje ove nagrade za proteklo razdoblje od 6 godina.Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 493,20 KM.

Od 35 prvih knjiga poezije BNH pjesnikinja, koje su se našle u konkurenciji žiri je izlučio 10 u uži izbor a između njih odabrane su tri knjige triju pjesnikinja kojima će u ovom ciklusu   pripasti književna nagrada „Anka Topić“

To su:

Anita Pajević, za knjigu PERLINOV ŠUM, objavljenu 2016. u Mostaru

Mirzana Pašić Kodrić za knjigu LIRSKA SUBJEKTA (o flertu i odanosti) objavljenu u drugoj polovici 2014. u Sarajevu.

Vladana Perlić, za knjigu KUCANJE NA VRATA KULE objavljenu 2020

 u Beogradu.

Žiri je radio u sastavu: Anto Zirdum, (Vitez) predsjednik; Jasmina Hanjalić, (Sarajevo) član i Savko Pećić,(Derventa)  član, a predsjednik žirija je pročitao kratko Obrazloženje žirija

Anita Pajević  (Mostar)

PERLINOV ŠUM 2016.

To je snažan i autentičan lirski glas, a iz samoga naslova (PERLINOV ŠUM) se da razaznati da se radi o mladoj osobni iz digitalne ere. Naime, Perlinova buka, tehnike koja se koristi za stvaranje prirodnih tekstura na računalno generiranim površinama za vizualne efekte u filmskoj industriji. koju umjetnici vizualnih efekata koriste kako bi povećali pojavu realizma u računalnoj grafici.

Neosporno autorica poeziju doživljava kao nešto što poboljšava teksturu odnosno daje prirodnost stremljenjima duha suvremenih generacija, sa posebnim ženskim senzusom i digitalnom metaforikom.

Mirzana Pašić Kodrić (Sarajevo)

LIRSKA SUBJEKTA (o flertu i odanosti)

Prva knjiga poezije Mirzane Pašić Kodrić spada u jednu od rijetkih knjiga koje su potpuno uređene, a doista se radi o samosvjesnoj i samosvojnoj autorici koja je svaki stih, svaku pjesmu dobro odvagala.  U ovoj knjizi nema pjesme koju bi odbacili kao promašaj, kao nedovršenu, kao lošu, kao onu koja vam se ne dopada, a kakvim pjesmama obiluju prve knjige poezije. Iako se u prvi mah može učiniti da se autorica bavi sobom i egzistencijalnim problemima suvremene žene, njezine pjesme korespondiraju sa stvarnošću i s finim pjesničkim spojnicama isprepliću naše, domaće, ovodobno s univarzalnim.

Vladana Perlić  (Banja Luka)

KUCANJE NA VRATA KULE 2020.

Svojom prvom knjigom donosi jednu svježinu, oslobođenu trendova  i ispraznog pozerstva, poeziju koja je prožeta stvarnošću i koja prožima našu stvarnost, ali korespondiraju i komuniciraju s univerzalnim u iskustvu. Posebno se osjeti glasanje jednog novog buntovnog glasa suvremene djevojke, glasa koji želi izkriknuti i izkoračiti iz ovog našeg tjeskobnog svijeta  zatvorenih KULA u koje se teško ulazi i još teže izlazi.

 Nagrade je uručio dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka.

U Glazbenom dijelu viteški kantautor Ivo Jandrić,koji je uglazbio pjesmu PROGNANIK Anke Topić, zajedno sa Riter etno orkestrom izveo ovu presnažnu pjesmu za žepačku publiku.