IZVJEŠĆE O REALIZACIJI PRVOG SCAVACONA

mirjana

Prva međunarodna knjižena konvencija SF&F literature SCAVACON okončana je promocijom prve zbirke SF&F proze i poezije na starom gradu ŠKAV u Gornjoj Večeriskoj kod Viteza. Konvenciji je nazočilo dvadeset autora od 30 koji su zastupljeni u zbirci SCAVACON 1 iz Hrvatske, Srbije Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana ove konvencije 21.6.2019. u u Napretkovom Domu u Vitezu je upriličeno otvaranje, predstavljanje djelatnosti 4 srodna festivala i prikazan film ČUVARI BUDUĆNOSTI  Faruka Sokolovića, a kratko su predstavljeni i predlošci suvenira s temom tajnog znaka na Šakvu koji je zaštitni znak Scavacona koje je uradila akademska kiparica Kristina Livančić.

Goste i sudionike je pozdravila Marija Grabovac pomoćnica načelnika općine Vitez za Kulturu, a u ime Ministra kantonalnog minstarstva gospodina Bojana Domića konvenciju je proglasila otvorenom Katarina Velte, tajnik Ministarstva obrazovanja znanosti kulture i sporta Kantona Središnja Bosna.

Predsjednika Udruge VAT . Anto Zirdum je objasnio kako je došlo do toga da se utemelji danas jedina konvencija SF&F literature u Bosni i Hercegovini i zašto su špilje, pećine, jame i slična pribježišta čovjeka u slučaju svih mogućih opasnosti, paradigma ovoga festivala koji uz SF&F priču njeguje i SF poeziju, što baš nije uobičajeno na festivalima i konvencijama u okruženju.

Davor Šišović je predstavio  odnosno podsjetio na početke Festivala fantastične književnosti u Pazinu odnosno djelovanje kluba Jules Verne iz Pazina, a Mirko Grdinić je podsjetio na to kako je u Pazinu utemeljen Istracon. Tihomir Jovanović je predstavio rad udruženja ljubitelja  SF&F iz Beograda posebno antologiju REGIJA FANTASTICA.  Dragić Rabrenović je predstavio djelovanje sada već sedmogodišnjeg festivala fantastične književnosti REFESTIKON iz Bijelog Polja i način na koji su oni primljeni u zajednicu europskih konvencija i festivala.

Zahvaljujući  velikom razumijevanju producentske kuće Mebius film iz Sarajeva  Scavacon je  dobio ekskluztivno pravo da prvi javno prikaže film Faruka Sokolovića Čuvari budućnosti koji je realiziran u okviru projekta “Dijalog za budućnost”: promocija društvene kohezije na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara UN-a kao odgovora na potrebu stvaranja prostora za dijalog i promociju suživota u BiH. Projekt zajednički realiziraju UNDP, UNICEF i UNESCO, kojega je Mebius film realizirao sa udruženjem “Perspektiva plus”.

otvaranje

U glazbenom dijelu programa nastupio je Napretkov orkestar harmonika sa himnom Scavacona (zvaničan naziv ove međunarodne konvencije) koji je uglazbila prof. Gordana Mišković..

grupni portret

Prvoga dana ljeta u subotu 22.6. 2019. Vrijeme je poslužilo da se promocija scavaconske zbirke održi na autentičnom malo poznatom lokalitetu ranosrednjovjekovnog grada Škav  (naziv dolazi od scava – špilja, jama, pećna  koji obiluje nizom zanimljivih dijelova iz ranijeg razdoblja) točno u podne. Tu su špilje koje bi mogle biti i neolitska staništa, tu je žrtvenik bogu Jarovitu uklesan u živoj stijeni sa tajnim – još neodgonetnutim znakom, tu su ostaci suhozidnih građevina i bunar koji je povezan sa jednom od špilja koja je služila kao rezervoar, a vjerojatno i tajni ulazi izlaz iz grada. Okolni toponimi kao što su njive Sase ili potok Vitkovac kao i obilje troske u dva potoka, ukazuju da se tu radilo o razvijenom rudarenju i preradi željezne rude (otuda i naziv naselja Večeriska koji izravno asocira na večernje iskre koje su karakteristične za metalurške djelatnosti).

Predsjednica žirija za priče Rabija Mameležija je kratko obrazložila koje je priče žiri posebno pohvalio, a predsjednik žirija za sf poeziju Ermin Čelenka je izrazio svoju iznenađenost da postoji takvo nešto kao što je SF poezija, ali je priznao da sve skupa ima smisla i pustio pjesnike da sami kažu svoje pjesme. Anto Zirdum je ukratko predstavio prozne pisce i njihove priče kroz razgovor, a na kraju konvencije pokušao sumirati koliko stvaratelja u ovom žanru ima u Bosni i Hercegovini, jer je konvencija imala za cilj da identificira i okupi što veći broj BH autora.

Davor Šišović je sugerirao da se raspiše natječaj tj. da pjesnici slijedeće godine pišu teks HIMNE skavacona, a da se za temu priča uzmu vitezovi.

Napretkov orkestar harmonika je izveo himnu Scavacona i završno kolo iz opere Jakova Gotovca Ero s onog svijeta. Ručak je upriličen u Napretkovm Domu u 14,00 sati. Pisci i ostali sudionici ovih događaja su puni prelijepih dojmova otišli zadovoljni i ispunjeni posebnim osjećajima te obećanjem da će se ponovno vratiti.

Predsjednik UG VAT

Anto Zirdum