Književni performans “Grah za Iliju Ladina” prve godine je održan u Podlugovima, druge u Sarajevu a već četiri godine se održava u Vitezu.  Ove godine prijavilo se 36 pjesnika a njih tridesetak  iz regije okupilo se da u ozračju druženja svojom pjesmom u vlastitoj interpretaciji odgovore izazovu očuvanja sjećanja na lik i djelo Ilije Ladina.

Poslije okupljanja I gledanja filma o Iliji Ladinu, anifestacija je započela stihovima pjesme Obiteljsko stablo Ilije Ladina, koji su bili vodilja ovogodišnjeg susreta. Na pjesništvo, stvaranje i anegdote iz života tog pjesnika podsjetili su Željko Kocaj, Vlado Karin i Goran Simić. U glazbenom dijeliu programa nastupio je zbor harmonika HKD Napredak Podružnica Vitez, pod ravnanjem prof. Gordane Mišković Lujić

Plaketa književne nagade Grah za Iliju Ladina  uručena je Jasmini Hanjalić, slavodobitnici  V.- performansa ( 2015.) za pjesmu „Put ka zapadnoj strani“ koju je dodijelio žiri u sastavu: Miro Petrović, Anto Zirdum i Segor Hadžagić.

Pored toga Organizacijski odbor Performansa Grah za iliju Ladina je prošle godine odlučio ukinuti natjecateljski karakter, odnosno novčane nagrade i vratiti se prvobitnoj ideji o važnosti susretanja i druženja oko lika i djela Ilije Ladina te je u tom duhu odlučio dodjeliti devet pohvalnica (pohvala + zahvalnica) za a zapaženu interpretaciju vlastite pjesme i osobit doprinos promicanju pjesmotvorne ljepotoljubivosti i prijateljske družboljubivosti povodom lika i djela Ilije Ladina i to: Fabijanu Lovriću – Knin, Franji Bratiću – Usora, Rabiji Mameledžija – Travnik, Savku Pećiću – Derventa, Šefiku Daupoviću – Sarajevo, Zdravku Odorčiću – Zagreb, Džemalu Seferu – Jajce,  Željku Kocaju – Vitez I Kenanu Kundaliću – Zenica

Priznanje i zahvalnice uručio je Zoran Kupreškić, predsjednik Napretkove podružnice Vitez.
Zahvalnica s potpisima svih sudionika performansa uručena je i dobrom duhu manifestacije Miri Petroviću zbog zasluga za pokretanje i održavanje „Graha za Iliju Ladina“.

Grah za Iliju Ladina okupio je ove pjesnike: Miro Petrović, Anto Zirdum, Dragan Marjanović, Jasmina Hanjalić, Fabijan Lovrić, Željko Kocaj, Rabija Mameladžija, Goran Simić, Lidija Pavlović-Grgić, Šefik Daupović, Milo Jukić, Stjepan Zelenika, Fatima Jamaković-Čorambegić, Mirjana Jezildžić, Valerio Orlić, Sanja Strukar Križanac, Anto Stanić, Dragan Mučibabić, Joso Živković, Mirza Okić, Elvedin Nezirović, Kenan Kundalić, Merza Tucaković, Ermin Čelenka, Marjana Strukar, Ramiz Salihović, Grgo Mikulić, Ljiljana Elkazović, Mila Markov Španović… (Iz opravdanih razloga nisu mogli nastupiti iako su se prijavili: Zdravko Odorčić, Savko Pećić, Saša Bogdan, Brano Serdar, Džemal Sefer…

Poslije ručka program je nastavljen sa  izložbom i tri predstavljanja najnovije književne produkcije sudionika performansa.

U likovnom dijelu ovogodišnjeg performansa upriličena je zanimljiva izložba slika akademskog slikara iz Zenice, Duška Abramušića, koji je pristao  izložiti svoje slike na štriku, obješene štipaljkom, s ciljem da se sudionike performansa ubode u unutarnje oko neobičnošću postavke i otvori put ka  skrivenoj i otkrivanju podložnoj poetici unutarnjeg i vanjskog svjetla i istina o boji u korelaciji se svjetlom.

Prvo je Dragan Marjenović predstavio ugledni časopis za književnost i kuturu Motrišta, a u sklopu tog programa sudjelovala je i Ljiljana Elkazović. Uslijedilo je predstavljanje knjige „Priče iz Hercegovine 2“ o kojoj je uz Dragana Marjanovića govorio i njezin autor Grgo Mikulić, a potom je predstavljena knjiga „Leteći ljudi“ o kojoj je uz autoricu Lidiju Pavlović-Grgić govorila Jasmina Hanjalić.

Tijekom ovog druženja razmotrena je ideja da se slijedeće godine ova manifestacija preseli na neko drugo mjesto a kao moguća destinacija predloženo je Kreševo.